Top 100+ Oracle Apps DBA Interview Questions & Answers

Best Oracle Apps DBA Interview Questions and Answers

1.    Question 1. What Is Fndsm?
Answer :
FNDSM is executable & core component in GSM (Generic Service Management Framework). You start FNDSM services via APPS listener on all Nodes in Application Tier in E-Business Suite.
2.    Question 2. What Is Ias Patch ?
Answer :
iAS Patch are patches released to fix bugs associated with IAS_ORACLE_HOME (Web Server Component) Usually these are shipped as Shell scripts & you apply iAS patches by executing Shell script.
3.    Question 3. Explain Architecture Of Oracle Apps 11i?
Answer :
Apps 11i is Multi Tier architecture with Desktop Tier (Client Tier), Middle Tier (Application Tier) and Database Tier.
4.    Question 4. What Are Various Components In Application/middle Tier?
Answer :
In Application Tier various components are Web Server, Forms Server, Reports Server, Concurrent Manager, Admin Server & Discoverer Server.
5.    Question 5. What Is Appl_top, Comn_top, Ora_top.....?
Answer :
XXX_TOP is top level directory in Oracle Application 11i for respective Component.
6.    Question 6. What Is Us Directory In $ad_top Or Under Various Product Top's?
Answer :
US directory is default language directory in Oracle Applications. If you have multiple languages Installed in your Applications then you will see other languages directories besides US, that directory will contain reports, fmx and other code in that respective directory like FR for France, AR for Arabic.
7.    Question 7. What Are The Main Concurrent Manager Types?
Answer :
ICM - Internal Concurrent Manager which manages concurrent managers
Standard Managers - Manages processing of requests
CRM - Conflict Resolution Managers, resolve conflicts in case of incompatibility
8.    Question 8. Where Is Concurrent Manager Log File Location?
Answer :
By default standard location is $APPLCSF/$APPLLOG, in some cases it can go to $FND_TOP/log as well
9.    Question 9. Where Would I Find .rf9 File, And What Exactly It Does?
Answer :
These files are used during restart of a patch in case of patch failure because of some reason.
10. Question 10. Where Is Appsweb.cfg Or Appsweb_$context.cfg Stored & Why Is It Used?
Answer :
This file is defined by environment variable FORMS60_WEB_CONFIG_FILE. This is usually in directory $OA_HTML/bin on forms tier. This file is used by any forms client session. When a user tries to access forms, f60webmx picks up this file and based on this configuration file creates a forms session to user/client.
11. Question 11. What Is Multi Node System?
Answer :
Multi Node System in Oracle Applications 11i means you have Applications 11i Component on more than one system. Typical example is database, Concurrent Manager on one machine and Forms Server, Web Server on second machine.
12. Question 12. Can You Clone From Multi Node System To Single Node System & Vice Versa?
Answer :
Yes, this is now supported via Rapid Clone, Check if your system has all prerequisite patches for Rapid Clone and you are on latest rapid clone patch.
13. Question 13. Does Rapid Clone Takes Care Of Updating Global Orainventory Or You Have To Register Manually In Global Orainventory After Clone?
Answer :
Rapid Clone automatically updates Global oraInventory during configuration phase. You don't have to do anything manually for Global oraInventory.
14. Question 14. What Is .dbc File, Where Is It Stored, What Is The Use Of .dbc File?
Answer :
DBC. as name suggests is a database connect descriptor file which stores database connection information used by application tier to connect to database. This file is in directory $FND_TOP/secure also called as FND_SECURE.
15. Question 15. What Things You Do To Reduce Patch Timing?
Answer :
o    Merging patches via admrgpch
o    Use various adpatch options like nocompiledb or nocompilejsp
o    Use defaults file
o    Staged APPL_TOP during upgrades
o    Increase batch size (Might result into negative)
16. Question 16. How You Put Applications 11i In Maintenance Mode?
Answer :
Use adadmin to change maintenance mode in EBS. If you don't want to put EBS in maintenance mode you can use adpatch options=hotpatch feature.
17. Question 17. Can You Apply Patch Without Putting Applications 11i In Maintenance Mode?
Answer :
Yes, use options=hotpatch as mentioned above with adpatch.
18. Question 18. What Are Various Options Available With Adpatch?
Answer :
Various options available with adpatch depending on your AD version are:
autoconfig, check_exclusive, checkfile, compiledb, compilejsp, copyportion, databaseportion, generateportion, hotpatch, integrity, maintainmrc, parallel, prereq, validate
19. Question 19. Adident Utility Is Used For What?
Answer :
adident utility in oracle apps is used to find version of any file .
For example:“adident Header <filename>”
20. Question 20. What Is Adsplice Utility?
Answer :
adsplice in oracle apps is utility to add a new product to EBS.
21. Question 21. How Can You License A Product After Installation?
Answer :
You can use ad utility adlicmgr to license product in Oracle Apps.
22. Question 22. What Is Mrc? What You Do As Apps Dba For Mrc?
Answer :
MRC also called as Multiple Reporting Currency in Oracle Apps. By default you have currency in US Dollars but if your organization’s operating books are in other currency then you as apps DBA need to enable MRC in Apps.
23. Question 23. What Is Access_log In Apache, What Entries Are Recorded In Access_log? Where Is The Default Location Of This File?
Answer :
access_log in Oracle Application Server records all users accessing oracle applications 11i. Its file location is defined in httpd.conf with default location at $IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/logs.
24. Question 24. Where Is Jserv Configuration Files Stored?
Answer :
Jserv configuration files are stored in $IAS_ORACLE_HOME/Apache/Jserv/etc.
25. Question 25. Where Is Applications Start/stop Scripts Stored?
Answer :
Applications start/stop scripts are in directory $COMMON_TOP/admin/scripts/$CONTEXT_NAME
26. Question 26. What Are Main Configuration Files In Web Server (apache)?
Answer :
Main configuration files in Oracle Apps Web Server are:
httpd.conf, apps.conf, oracle_apache.conf, httpd_pls.conf, jserv.conf, ssp_init.txt, jserv.properties, zone.properties
plsql.conf, wdbsvr.app, plsql.conf
27. Question 27. How To Check If Apps 11i System Is Autoconfig Enabled?
Answer :
Under $AD_TOP/bin check for file adcfginfo.sh and if this exists use adcfginfo.sh contextfile=<CONTEXT> show=enabled
If this file is not there, look for any configuration file under APPL_TOP if system is Autoconfig enabled then you will see entry like
# AutoConfig automatically generates this file.
28. Question 28. How To Check If Oracle Apps 11i System Is Rapid Clone Enabled?
Answer :
For system to be Rapid Clone enabled, it should be Autoconfig enabled. You should have Rapid Clone Patches applied.
29. Question 29. What Is The Difference Between Two Env Files In <context>.env And Apps<context>.env Under $appl_top?
Answer :
APPS<CONTEXT>.env is main environment file which in turn calls other environment files like <CONTEXT>.env under $APPL_TOP
30. Question 30. What Is Your Oracle Apps 11i Webserver Version And How To Find It?
Answer :
In order to find version under IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/bin
Execute ./httpd -version
31. Question 31. What Is Plsql Database Cache?
Answer :
In order to improve performance mod_pls (Apache component) caches some database content to file. This plsql cache is used to store session information. plsql cache is used to store plsql cache i.e. used by mod_pls
32. Question 32. Where Is Database Plsql Cache Stored?
Answer :
plsql & session cache are stored under $IAS_ORACLE_HOME/ Apache/modplsql/cache directory.
33. Question 33. How To Determine Oracle Apps 11i Version?
Answer :
select RELEASE_NAME from fnd_product_groups;
You should see output like
RELEASE_NAME
11.5.9 or 11.5.10.2
34. Question 34. What Is Content Of Dbc File & Why Is It Important?
Answer :
DBC file is quite important as whenever Java or any other program like forms want to connect to database it uses dbc file. Typical entry in dbc file is
o    GUEST_USER_PWD
o    APPS_JDBC_URL
o    DB_HOST
35. Question 35. There Are Lot Of Dbc File Under $fnd_secure, How Is It Determined That Which Dbc File To Use From $fnd_secure?
Answer :
This value is determined from profile option "Applications Database ID"
36. Question 36. What Is Rra/fndfs?
Answer :
Report Review Agent (RRA) also referred by executable FNDFS is default text viewer in Oracle Applications 11i for viewing output files & log files.
37. Question 37. What Is Pcp Is Oracle Applications 11i?
Answer :
PCP is acronym for Parallel Concurrent Processing. Usually you have one Concurrent Manager executing your requests but you can configure Concurrent Manager running on two machines. So for some of your requests primary CM Node is on machine1 and secondary CM node on machine2 and for some requests primary CM is on machine2 & secondary CM on machine1.
38. Question 38. Why I Need Two Concurrent Processing Nodes Or In What Scenarios Pcp Is Used?
Answer :
If you are running GL month end reports or taxation reports annually these reports might take couple of days. Some of these requests are very resource intensive so you can have one node running long running resource intensive requests while other processing your day to day short running requests. Another scenario is when your requests are very critical and you want high resilience for your Concurrent Processing Node, you can configure PCP. So if node1 goes down you still have CM node available processing your requests.
39. Question 39. How To Confirm If Report Server Is Up & Running?
Answer :
Report Server is started by executable rwmts60 on concurrent manager Node & this file is under $ORACLE_HOME/bin Execute command on your server like
ps -ef | grep rwmts60
40. Question 40. What Is Difference Between Icm, Standard Managers And Crm In Concurrent Manager?
Answer :
ICM stand for Internal Concurrent Manager, which controls other managers. If it finds other managers down, it checks & tries to restart them. You can say it is an administrator to other concurrent managers. Standard Manager: These are normal managers which performs actions on the requests and does batch or single request processing. CRM is acronym for Conflict Resolution Manager and is used to resolve conflicts between managers & requests. If a request is submitted whose execution is clashing or it is defined not to run while a particular type of request is running then such requests are assigned to CRM for incompatibilities & conflict resolution.
41. Question 41. What Is Use Of Apps Listener?
Answer :
Apps Listener usually run on All Oracle Applications 11i Nodes with listener alias as APPS_$SID is mainly used for listening requests for services like FNDFS & FNDSM.
42. Question 42. How To Start Apps Listener?
Answer :
In Oracle 11i, you have script adalnctl.sh which will start your apps listener. You can also start it by command lsnrctl start APPS_$SID (Replace sid by your Instance SID Name).
43. Question 43. How To Confirm If Apps Listener Is Up & Running?
Answer :
lsnrctl start APPS_$SID (replace SID with your Instance Name) so if your SID is VISION then use lsnrctl status APPS_VISION.
44. Question 44. What Is Web Listener?
Answer :
Web Listener is Web Server listener which is listening for web Services (HTTP) request. This listener is started by adapcctl.sh & defined by directive (Listen, Port) in httpd.conf for Web Server.
45. Question 45. How Will You Find Total Number Of Invalid Objects In Database?
Answer :
SQLPLUS> select count(*) from dba_objects where status like 'INVALID';
46. Question 46. How To Compile Invalid Objects In Database?
Answer :
You can use adadmin utility to compile or you can use utlrp.sql script shipped with Oracle Database to compile Invalid Database Objects.
[post_ads]
47. Question 47. How To Compile Jsp In Oracle Apps?
Answer :
You can use ojspCompile.pl perl script shipped with Oracle apps to compile JSP files. This script is under $JTF_TOP/admin/scripts. Sample compilation method is
perl ojspCompile.pl --compile --quiet
48. Question 48. What Is Difference Between Adpatch & Opatch?
Answer :
# adpatch is utility to apply oracle apps Patches whereas
# opatch is utility to apply database patches
49. Question 49. Can You Use Both Adpatch & Opatch In Apps?
Answer :
Yes you have to use both in apps, for apps patches you will use opatch utility and for applying database patch in apps you will use opatch utility.
50. Question 50. Where Will You Find Forms Configuration Details Apart From Xml File?
Answer :
Forms configuration at time of startup is in script adfrmctl.sh and appsweb_$CONTEXT_NAME.cfg for forms client connection used each time a user initiates forms connection.
51. Question 51. What Are Different Modes Of Forms In Which You Can Start Forms Server And Which One Is Default?
Answer :
You can start forms server in SOCKET or SERVLET by default Forms are configured to start in socket mode.
52. Question 52. How You Will Start Discoverer In Oracle Apps 11i?
Answer :
In order to start discoverer you can use script addisctl.sh under $OAD_TOP/admin/scripts/$CONTEXT_NAME or startal.sh under $ORACLE_HOME/discwb4/util (under Middle/Application Tier)
53. Question 53. How Many Oracle Home Are In Oracle Apps And What Is The Significance Of Each?
Answer :
There are three $ORACLE_HOME in Oracle Apps, Two for Application Tier (Middle Tier) and One in Database Tier.
# ORACLE_HOME 1: On Application Tier used to store 8.0.6 techstack software. This is used by forms, reports & discoverer.
# ORACLE_HOME 2: On Application Tier used by iAS (Web Server) techstack software. This is used by Web Listener & contains Apache.
# ORACLE_HOME 3: On Database Tier used by Database Software usually 8i, 9i or 10g database.
54. Question 54. Where Is Html Cache Stored In Oracle Apps Server?
Answer :
Oracle HTML Cache is available at $COMMON_TOP/_pages for some previous versions you might find it in $OA_HTML/_pages.
55. Question 55. What Happens If You Don't Give Cache Size While Defining Concurrent Manager?
Answer :
Lets first understand what is cache size in Concurrent Manager. When Manager picks request from FND CONCURRENT REQUESTS Queues, it will pick up number of requests defined by cache size in one shot & will work on them before going to sleep. So in my views if you don't define cache size while defining CM then it will take default value 1, i.e. picking up one request per cycle.
56. Question 56. What Are Few Profile Options Which You Update After Cloning?
Answer :
Rapid clone updates profile options specific to site level. If you have any profile option set at other levels like server, responsibility, user....level then reset them.
57. Question 57. How To Retrieve Sysadmin Password?
Answer :
If forgot password link is enabled and sysadmin account is configured with mail id user forget password link else you can reset sysadmin password via FNDCPASS.
58. Question 58. If You Have Done Two Nodes Installation, First Machine: Database And Concurrent Processing Server. 2nd Machine: Form, Web. Which Machine Has Admin Server/node?
Answer :
Admin Server will be on First machine with concurrent processing server.
59. Question 59. What Is Two_task In Oracle Database?
Answer :
TWO_TASK mocks your TNS alias which you are going to use to connect to database. Let’s assume you have database client with TNS alias defined as PROD to connect to Database PROD on machine teachmeoracle.com listening on port 1521. Then usual way to connect is sqlplus username/passwd@PROD; now if you don't want to use @PROD then you set TWO_TASK=PROD and then can simply use sqlplus username/passwd then sql will check that it has to connect to TNS alias define by value PROD i.e. TWO_TASK
60. Question 60. What Is Gwyuid?
Answer :
GWYUID stands for Gateway User ID and password. Usually like APPLSYSPUB/PUB
61. Question 61. Where Gwyuid Defined & Why Is It Used In Oracle Applications?
Answer :
GWYUID is defined in dbc i.e. Database Connect Descriptor file. It is used to connect thin clients to database.
62. Question 62. What Is Difference Between Guest_user_pwd (guest/oracle) & Gwyuid?
Answer :
GUEST_USER_PWD(Guest/Oracle) is used by JDBC Thin Client where as GWYUID is used by Thick Clients like via Forms Connections.
63. Question 63. What Is 0 & Y In Fndcpass, Fndload Or Wfload?
Answer :
0 & Y are flags for FND Executable like FNDCPASS & FNDLOAD where 0 is request id.  'Y' indicates the method of invocation i.e. it is directly invoked from the command-line not from the Submit Request Form.
64. Question 64. In A Multi Node Installation, How Will You Find Which Node Is Running What Services?
Answer :
You can query for table FND_NODES and check for column, SUPPORT_CP (for Concurrent Manager) SUPPORT_FORMS (for forms server), SUPPPORT_WEB (Web Server), SUPPORT_ADMIN (Admin Server), and SUPPORT_DB for database tier. You can also check same from CONTEXT File (xml file under APPL_TOP/admin).
65. Question 65. If Your System Has More Than One Jinitiator, How Will The System Know, Which One To Pick?
Answer :
When client makes a forms connection in Oracle Applications, forms client session uses configuration file defined by environment variable FORMS60_WEB_CONFIG_FILE.
66. Question 66. While Applying Apps Patch Using Adpatch, If You Want To Hide The Apps Password, How Will That Be Possible?
Answer :
Use adpatch flags=hidepw while applying patches in apps to hide apps or system password being displayed on screen.
67. Question 67. What Is The Importance Of Imap Server In Java Notification Mailer?
Answer :
IMAP stands for Internet Message Access Protocol and Java Notification mailer require IMAP server for Inbound Processing of Notification Mails.
68. Question 68. What Is Difference Between Socket & Servlet Mode In Apps Forms?
Answer :
When forms run in SOCKET Mode these are dedicated connection between Client Machine & Form Server. When Forms run in servlet mode there will be additional JVM for Forms Request in that case and you won't start form via adfrmctl.sh.
69. Question 69. What Is Make Program In Unix?
Answer :
make is utility in Unix/Linux to maintain , update & generate a file mainly executable.
70. Question 70. If By Mistake Someone Deleted Fndlibr Can This Executable Be Restored If Yes, How & If No, What Will You Do?
Answer :
o    Yes, you can restore FNDLIBR executables
o    Run adadmin on concurrent manager node
o    Select Maintain Applications Files menu
o    Then select Relink Applications programs
o    When prompts for “Enter list of products to link ('all' for all products) [all]” select FND
o    When prompt for “Generate specific executables for each selected product [No]?” select YES
o    From list of executables select FNDLIBR this will create new FNDLIBR executables
71. Question 71. What Is .pls Files Which You See With Apps?
Answer :
.PLS file stands for plsql files. In apps patch these files contain code to create package spec or package body or both.
72. Question 72. What Are .ldt And .lct Files Which You See In Apps Patch Or With Fndload?
Answer :
.ldt & .lct stands for Loader data file & Loader configuration files, used frequently in migrating customization, profile options, configuration data etc. across Instances.
73. Question 73. What Are .odf File In Apps Patch?
Answer :
odf stands for Object Description Files used to create tables & other database objects while applying a patch.
74. Question 74. Where To Find Form Server Log Files In Forms?
Answer :
Form Server Start up log file default location is $OAD_TOP/admin/log/$CONTEXT_NAME/f60svrm.txt
Forms Run Time Diagnostics default location is $ORACLE_HOME/forms60/log/$CONTEXT_NAME
75. Question 75. How To Convert Pll To Pld File Or Pld File To Pll ?
Answer :
pll->pld f60gen module=MSCOSCW3.pll module_type=library userid=apps/ module_access=file output_file=MSCOSCW1.pld script=yes.
pld -> pll f60gen module=MSCOSCW3.pld userid=apps/ module_type=library module_access=file output_file=MSCOSCW1.pll parse=y batch=yes compile_all=special.
76. Question 76. Does Apps_mrc Schema Exist For Mrc In 11.5.10 And Higher?
Answer :
No, apps_mrc schema is dropped with 11.5.10 Upgrade & 11.5.10 new Install. This is replaced by more Integrated Architecture.
77. Question 77. If Apps Mrc Schema Is Not Used In 11.5.10 And Higher Then How Mrc Is Working?
Answer :
For products like Payable, Receivables which uses MRC and if MRC is enabled then each transaction table in base schema related to currency now has an associated MRC sub tables.
78. Question 78. When You Apply C Driver Patch Does It Require Database To Be Up & Why?
Answer :
Yes, database & db listener should be UP when you apply any driver patch in apps. Even if driver is not updating any database object connection is required to validate apps & other schema and to upload patch history information in database tables.
79. Question 79. Can C Driver In Apps Patch Create Invalid Object In Database?
Answer :
No, C driver only copies files in File System. Database Object might be invalidated during D driver when these objects are created/dropped/modified.
80. Question 80. What Is Dev60cgi & F60cgi?
Answer :
cgi stands for Common Gateway Interface and these are Script Alias in Oracle Apps used to access forms server . Usually Form Server access directly via http://hostname:port/dev60cgi/f60cgi.
81. Question 81. Why Does A Worker Fail In Oracle Apps Patch And Few Scenarios In Which It Failed For You?
Answer :
Apps Patch worker can fail in case it doesn't find expected data, object, files or anything which driver is trying to update/edit/modify. Possible symptoms may be underlying tables/objects are invalid, a prerequisite patch is missing, login information is incorrect, inconsistency in seed data.
82. Question 82. What Is Difference Between Mod_osso & Mod_ose In Oracle Http Server?
Answer :
mod_osso is Oracle Single Sign-On Module where as mod_ose is module for Oracle Servlet Engine.
83. Question 83. What Is Difference Between Compile_all=special And Compile=all While Compiling Forms?
Answer :
Both the options will compile all the PL/SQL in the resultant .FMX, .PLX, or .MMX file but COMPILE_ALL=YES also changes the cached version in the source .FMB, .PLL, or .MMB file.
84. Question 84. How Will You Find The Apache, Forms, Reports Version In An Ebs Suite?
Answer :
o    http –v – Apache
o    f60gen – Forms
o    ar60run – Reports
85. Question 85. Find Jinitiator Version?
Answer :
Client side – Control panel
Server side – SID_hostname.xml (s_jinit_ver_)
86. Question 86. List Some Ad Utilities And Their Functions?
Answer :
adadmin, adctrl, adpatch, adlicmgr, admrgpch, adsplice and adworker
87. Question 87. List Out The Modules Related To Oracle Apps Dba?
Answer :
FND – Application Object Library, AU – Application Utilities, AD – Application DBA
88. Question 88. What Are The Different Types Of Oracle Patches Available?
Answer :
One-off, mini, diagnostics, cu, rup, language, help, platform specific, OS, OPatch, Interoperability, family pack and maintenance pack.
89. Question 89. List Out The Important Env Files?
Answer :
Appsora.env, appsSID_hostname.env, adovars.env, APPSSID_hostname
90. Question 90. What Are The Components In The Application Tier?
Answer :
o    Apache(http)
o    Jserver(jre)
o    Forms Server(f60srv)
o    Metric Server(d2ls)
o    Metric Client(d2lc)
o    Report Server(rwm60)
o    Concurrent Server(FNDLIBR)
o    Discoverer
91. Question 91. What Are Main File Systems In Oracle Apps?
Answer :
APPL_TOP, COMMON_TOP, DB_TOP,ORA_TOP 7
92. Question 92. What Is The Location Of Jinitiator In The Desktop Tier?
Answer :
c:/programfiles/oracle/Jinitiator.
93. Question 93. What Are Adadmin Utilities And Their Location?
Answer :
o    $AD_TOP/bin
o    adadmin
o    adpatch
o    adsplice
o    adident
o    adrelink
o    adlicmgr
94. Question 94. How Do You Start The Apps Services?
Answer :
$COMMON_TOPadminscriptsContextnameadstrtal.sh apps/apps
95. Question 95. What Is Dad?
Answer :
It is a file which stores apps passwords in hard coded format i.e. wdbsvr
96. Question 96. How Do You Know The Package Version?
Answer :
select text from dba_source where name='package name' and type='PACKAGE BODY' and rownum<10>/rdbms/admin)
97. Question 97. What Are Restart Files And Its Location?
Answer :
These files contain the previous session info about adadmin. Location is $APPL_TOPadminsidrestart*.rf9
98. Question 98. How Do You Validate Apps Schema?
Answer :
To validate synonyms, missing synonyms and all grants use adadmin. After validating it will produce a report in the location $APPL_TOPadminsidout*.out
99. Question 99. How To See The Version Of A Script Or Form Or Report Or Etc?
Answer :
adident Header GLXSTEA.fmx
100.           Question 100. What Is The Location Of Adadmin Log?
Answer :
$APPL_TOPadminsidlog
101.           Question 101. What Are The Profile Options, What Are Various Types Of Profile Options?
Answer :
You set profile options at the following levels
o    Site level
o    Application level
o    Responsibility level
o    User level
102.           Question 102. What Is Apps Listener? Why Is It Used?
Answer :
Apps Listener usually run on all Oracle Applications 11i Nodes with listener alias as APPS_$SID and is mainly used for listening requests for services like FNDFS & FNDSM.
103.           Question 103. What Is Autoconfig?
Answer :
Autoconfig is method of configuring Oracle Applications. All the information required to configure Oracle Apps 11i is stored in file called Context file. So there are two context files, one for Database Tier and Second for Application Tier. Context file is repository for configuration information stored in xml format. Its xml file and file name format is <SID>_<HOSTNAME>.xml so if your machine name is MACHINE1 and SID is VISION then context file name will be VISION_MACHINE1.xml
104.           Question 104. What Is Context File?
Answer :
Oracle stores all the environment specific values in an xml file stored in $APPL_TOP/admin directory, which they call an application context file. This file is created by running adbldxml.sh/adbldxml.pl (Located in $AD_TOP/bin). Adbldxml.sh in turn runs oracle.apps.ad.context.GenerateContext java class.
Context file is generated by plugging in environment specific values in the context file template (don’t confuse this template with the configuration file templates) $AD_TOP/admin/template/adxmlctx.tmp. In older versions of 11i these replacement values were gotten from config.txt file (created by rapidwiz during installation), but in later versions, these values are gotten from the information, in existing configuration files and the database. adbldxml.sh/adbldxml.pl (in newer versions of autoconfig) creates a detailed log file, detailing the source for each context variable.
[post_ads_2]
105.           Question 105. How To Create User In Oracle Applications 11i? Can You Delete A User?
Answer :
Choose Users from the Manage menu to create a new user. This opens the Manage Users dialog box, where you choose New to enter information for a new user.
You provide the following user information:
User :Enter a name that identifies the user.
User Type : Select the type of the user.
Usernames :Choose Edit to access the Edit User dialog box where you can associate one or more user names with the user and specify whether the user is authorized to create shareable documents.
Other:Provide information that is specific to the client type. For example, for a thin-client workstation, you enter the SHELLS directory of the component where you are creating the user and the Express Server instance to which the user's personal database will be connected.
Adding a new user creates a user task and sends it to the Task Processor. If you are not running the Task Processor in the background, you must run it in the foreground to process the user task.
106.           Question 106. What Is Single Sign On? (if You Are Using Portal 3.0.9 Or 10g)?
Answer :
Oracle Enterprise Single Sign-On Suite provides users with unified sign-on and authentication across all their enterprise resources, including desktops, client-server, custom and host-based mainframe applications. Even if users travel or share workstations, they can enjoy the flexibility of a single log-on that eliminates the need for multiple usernames and passwords and helps enforce strong password and authentication policies.
107.           Question 107. What Happens If The Icm Goes Down?
Answer :
Since ICM is down so it can't reach other managers & can't shutdown them but yes if because of some reason Standard Manager dies & ICM is already dead Standard managers will not start. The ICM does the work of distributing the concurrent request to standard managers. If ICM goes down the concurrent requests in standard managers will be running fine. But no new request will be assigned to the standard managers. So wait until all your concurrent requests gets completed and then bounce the concurrent managers to start your ICM.
108.           Question 108. Provide A High-level Overview Of The Cloning Process And Post-clone Manual Steps?
Answer :
Rapid Cloning Steps for Windows R12Source System:
o    Run adpreclone.pl in Database Node
o    Perl $ORACLE_HOMEappsutilscripts$CONTEX_NAMEadpreclone.pl dbTier
o    Run adpreclone.pl in Apps Node
o    Perl $ADMIN_SCRIPTS_HOMEadpreclone.pl appsTier
o    Shut down the Applications and database
o    Change all services type into manual (option)
o    Restart the system (option)
o    Check if any FNDLIBR programs are running or not
o    Take a cold backup of database and applications
Target System:
Prepare your target system as per the source system configuration
o    Install Windows Server 2003 service pack 2 Enterprise Edition
o    Install Visual Studio 2005
o    Install Active perl
o    Install Cygwin Change make version from 3.81 into 3.80
o    Copy the Source system backup into target system
o    Set perl locations by using existing env file(It varies between DB node and Apps Node, We will set this two times)
o    Goto the $ORACLE_HOMEappsutilclonebin folder and the post clone scripts
o    Run Postclone scripts in db Tier
o    Perl $ORACLE_HOMEappsutilcloneBinadcfgclone.pl dbTier
o    Run Postclone in Apps Tier
o    Perl $COMMON_TOPclonebinadcfgclone.pl appsTier
Finishing Tasks:
o    Update the profile options Rapid clone will update the site level profile options only, we need to update instance level profile options manually
o    Update the printer settings
o    Update the workflow configuration settings
Cloning an Oracle Applications instance will not update the host and instance specific information used by Oracle Workflow. Review the following tables and columns to verify there is no instance specific data in the Workflow configuration on the target system.
Important Notes:
o    While running Postclone in appsTier it prompts hostname, we should give like hostname.domainname for example sys10.sample.com
o    While running post clone in appsTier it prompts visual studio directory don’t include bin folder. For example give like c:vcVC, don’t give like  c:vcVCbin
109.           Question 109. Provide An Introduction To Autoconfig. How Does Autoconfig Know Which Value From The Xml File Needs To Be Put In Which File?
Answer :
AutoConfig uses a context file to maintain key configuration files. A context file is an XML file in the $APPL_TOP/admin directory and is the centralized repository. When you run AutoConfig it reads the XML files and creates all the AutoConfig managed configuration files. For each configuration file maintained by AutoConfig, there exists a template file which determines which values to pick from the XML file.
110.           Question 110. Can You Tell Me A Few Tests You Will Do To Troubleshoot Self-service Login Problems? Which Profile Options And Files Will You Check?
Answer :
o    Check guest user/password in the DBC file, profile option guest user/password, the DB.
o    Check whether apache jserv is up.
o    Run IsItWorking, FND_WEB.PING, aoljtest, etc.
111.           Question 111. What Could Be Wrong If You Are Unable To View Concurrent Manager Log And Output Files?
Answer :
Most likely the FNDFS listener is down. Look at the value of OUTFILE_NODE_NAME and LOGFILE_NODE_NAME in the FND_CONCURRENT_REQUESTS table. Look at the FND_NODES table. Look at the FNDFS_ entry in tnsnames.ora.
112.           Question 112. How Will You Change The Location Of Concurrent Manager Log And Output Files?
Answer :
The location of log files is determined by parameter $APPLCSF/$APPLLOG and that of output files by $APPLCSF/$APPLOUT.
113.           Question 113. If The User Is Experiencing Performance Issues, How Will You Go About Finding The Cause?
Answer :
o    Trace his session (with waits) and use tkprof to analyze the trace file.
o    Take a statspack report and analyze it.
o    o/s monitoring using top/iostat/sar/vmstat.
o    Check for any network bottleneck by using basic tests like ping results.
114.           Question 114. How Will You Change The Apps Password?
Answer :
o    Use FNDCPASS to change APPS password.
o    Manually modify wdbsvr.app/cgiCMD.dat files.
o    Change any DB links pointing from other instances.
115.           Question 115. Explain The Steps For Applying Apps Patch And Database Patch?
Answer :
o    Login as applmgr and set the environment. For the Windows environment also, you have to test that CLASSPATH contains %JAVA_TOP%, %JAVA_TOP%loadjava.zip
o    Create a PATCH_TOP directory in the Base Directory (at the same level as APPL_TOP, COMMON_TOP, etc: this is just a recommendation) for the patches which will be downloaded. If this directory exists, this step can be skipped. An OS environment variable could be created for this directory. This will be done only one time, when the first patch will be applied.
o    Download the patch you want to apply in PATCH_TOP directory and unzip the patch.
o    Understand the README.txt file and complete the prerequisite or manual steps. Here, if there are any patched to apply as pre-requisite, in general, is created a document with all the steps involving in the patching process and the pre-requisite patches will be applied before the initial patch.
o    Ensure that the PLATFORM variable environment (under UNIX, Linux, Solaris) is set
o    Shut down APPS services. The database services and the listener must be up and running.
o    Enable Maintenance Mode.
o    Start AutoPatch in interactive mode. This task must be done from the directory where the patch driver is/was unzipped. Also, respond to the adpatch prompts. If there are more drivers to apply (there is no unified drive: there could be a database (d), copy (c) or generate (g) driver) restart the adpatch and apply the other patches.
o    Review the log files. By default, the location is $APPL_TOP/admin//log and the file is adpatch.log.
o    Review the customizations (if any). If a customization was modified by this patch, the customization must be applied again.
116.           Question 116. What Is .lgi File?
Answer :
lgi files are created with patching along with .log files . .lgi files are informative log files containing information related to patch. You can check .lgi files to see what activities patch has done.
117.           Question 117. How Will You Skip Worker During Patch?
Answer :
If in your adctrl there are six options shown then seventh is hidden option. (If there are seven options visible then 8th option is to Skip worker depending on ad version).
118.           Question 118. Which Two Tables Are Created At Start Of Apps Patch And Drops At End Of Patch?
Answer :
FND_INSTALLED_PROCESS and AD_DEFFERED_JOBS are the tables that get updated while applying a patch mainly d or unified driver.
119.           Question 119. How To Compile An Oracle Reports File?
Answer :
Utility adrepgen is used to compile Reports. Syntax is given below adrepgen userid=apps<psswd> source = $PRODUCT_TOPsrwfilename.rdf dest=$PRODUCT_TOPsrwfilename.rdf stype=rdffile dtype=rdffile logfile=x.log overwrite=yes batch=yes dunit=character
120.           Question 120. What Is Difference Between Ad_bugs And Ad_applid_patches?
Answer :
AD_BUGS holds information about the various Oracle Applications bugs whose fixes have been applied (i.e. patched) in the Oracle Applications installation.
AD_APPLIED_PATCHES holds information about the "distinct" Oracle Applications patches that have been applied. If 2 patches happen to have the same name but are different in content (e.g. "merged" patches), then they are considered distinct and this table will therefore hold 2 records.
121.           Question 121. How You Will Troubleshoot If Concurrent Request Is Taking Long Time?
Answer :
First you will try to check how far the query has gone (if in v$session_longops for example, or reading some session statistics) and if there is contention with another session (such as a lock for example) because it talks about a 'concurrent request'.
Method 1: Trace the session using dbms_system.set_sql_trace_in_session (or) if u r using 10g, using dbms_monitor and look at the trace file to identify where the issue is. You can get the explain plan and tune the query.
Method 2:
o    Is this a new query (or) an existing query
o    Look for the wait event associated to this query.
o    Based on the sql hash value, look at the sql_text from v$sql
o    Run an explain plan (or) use oradebug and trace the query if what bind variables are using and how the data distribution is.
o    Based on the above information, look for when statistics was collected
Once u understand where the problem is, then solutions can be defined ranging from creating sql profiles / stored outlines (or) adding hints to the query and thoroughly test your changes.
Always remember to make one change and test for performance change. If you make a series of changes, it will be very difficult to isolate which has caused the performance improvement.
122.           Question 122. What Is Shared Application Tier?
Answer :
Sharing Application Tier (including APPL_TOP, COMN_TOP, ORA_TOP) across all Middle Tier Nodes in configuration is called as Shared Application Tier.  So I can say shared APPL_TOP is subset of shared Application Tier, initially shared APPL_TOP came out & based on its advantages & popularity later COMMON_TOP & ORA_TOP files were also included & entire concept is called as Shared Application Tier.
123.           Question 123. Limitation With Shared Appl_top And Application Tier?
Answer :
If you are running Apps on Windows you'll be sad to hear that it’s not certified with Windows Operation System. More over you can share across same operation system like Linux to Linux & Solaris to Solaris.
124.           Question 124. What Are The Request Incompatibilities? How Conflict Resolution Concurrent Manager Solve Them?
Answer :
Checks if a request in queue can be run in parallel with the running request.
125.           Question 125. Where And How You Update Workflow Notification Mailer Configuration Setting?
Answer :
This depends on which workflow mailer you are running C Mailer or Java Mailer.
126.           Question 126. If You Want To Change Concurrent Manager Log And Out File Location, Is It Possible, If Yes, How? If No, Why Not?
Answer :
By default standard location is $APPLCSF/$APPLLOG, in some cases it can go to $FND_TOP/log as well.
127.           Question 127. How Frequent You Run Gather Schema Statistics Program & With What Option? Why You Need To Run It? What Is Cost Based Optimizer?
Answer :
In Oracle Database there is something called Cost Based Optimizer (CBO) which other than doing many things also does query optimization. That is it determines the best or optimum method to run a query. Now when large changes to the data or database take place, the system performance may get slow. DBMS_STATS is the package which collects statistics for Cost Based Optimizer. Collecting Statistics lets the CBO know about the best methods for query optimization. The statistics include the Table statistics, Column statistics, Index statistics and System statistics. The DBMS_STATS package includes the following procedures.
o              GATHER_INDEX_STATS, Index statistics
o              GATHER_TABLE_STATS, Table, column, and index statistics
o              GATHER_SCHEMA_STATS,Statistics for all objects in a schema
o              GATHER_DICTIONARY_STATS,Statistics for all dictionary objects
o              GATHER_DATABASE_STATS,Statistics for all objects in a database 
Of all of the above usually the most used is GATHER_SCHEMA_STATS to gather statistics of all objects within a particular Schema. The Gather Schema Statistics process should be run on a regular basis (weekly at a minimum) and anytime large changes to the data or database take place.
128.           Question 128. If We Run Autoconfig Which Files Will Get Effected?
Answer :
In order to check list of files changed during autoconfig , you can run adchkcfg utility which will generate HTML report. This report will list all files and profile options going to change when you run AutoConfig.
129.           Question 129. What Is Difference Between .xml File And Autoconfig?
Answer :
Autoconfig is Utility to configure your Oracle Application environment. xml file is repository of all configuration from which AutoConfig picks configuration and populates related files.
130.           Question 130. How You Will Avoid Your Query From Using Indexes?
Answer :
By changing the order of the columns that are used in the index, in the Where condition, or by concatenating the columns with some constant values.
131.           Question 131. What Is An Outer Join?
Answer :
An OUTER JOIN returns all rows that satisfy the join condition and also returns some or all of those rows from one table for which no rows from the other satisfy the join condition.

COMMENTS

Name

Account Payables,1,Advance Table In OAF,1,AME,1,AOL Concepts,19,AP Holds,1,Apps Initialization,1,Blanket Purchase Orders,1,Blanket Releases,1,Careers,9,Common Errors and Solutions,2,Concurrent Programs,10,Contract Purchase Orders,1,Corporate Culture,3,Corporate Ladder,3,Customer Interface,3,Customization,1,De-Normalization,1,EAM,1,EBS Tutorials,10,Education,16,Emterprise Asset Management,1,English,1,Enterprise Asset Management,1,Entrepreneur,1,Error Fixes,1,Executables,2,Extension,1,fnd_user,1,FNDLOAD,1,Global Agreements,1,Guest Posts,7,Handy Scripts,63,Health Tips,1,Important Apps Queries,1,Infographic,3,Interview Preparation,62,Interview Q/A,68,Inventory Org ID,1,Iproc,4,Iprocurement,4,IT,3,jDeveloper,1,Job Search,1,Key Tables In Oracle Apps,5,Learning English,1,MDS,1,Metadata Tables,2,Multi Org Architecture,2,Normalization,1,O2C,1,OAF Interview,50,OAF Personalization,1,OAF Tutorials,52,Operating Unit,1,Oracle 10g,1,Oracle 11g,1,Oracle Access Manager,1,Oracle ADF,1,Oracle Alerts,2,Oracle AP,12,Oracle Apex,1,Oracle APIs,4,Oracle Application Object Library,19,Oracle Applications,10,Oracle Approvals Management,1,Oracle Apps,4,Oracle Apps DBA,2,Oracle Apps Interviews,36,Oracle Apps Tips,9,Oracle Apps Tutorials,98,Oracle AR,18,Oracle Assets,2,Oracle BAM,1,Oracle BI Publisher,1,Oracle BPEL,1,Oracle BPM,1,Oracle Dabase Structure,2,Oracle Database Architecture,2,Oracle Database Key Tables,3,Oracle EAM,2,Oracle EBS,5,Oracle Financials,2,Oracle Forms And Reports,17,Oracle Forms Interview Questions,6,Oracle Forms Tutorials,6,Oracle GL,4,Oracle Holds,1,Oracle HRMS,10,Oracle Human Resources,1,Oracle Inventory,4,Oracle Payables,1,Oracle Payroll,1,Oracle POTutorials,1,Oracle Purchasing,7,Oracle Reports Interview,9,Oracle Reports Tutorials,3,Oracle SOA,1,Oracle System Administrator,4,Oracle Workflow,4,Order Management,2,Organization ID,3,Organizations,3,Performance Tuning,2,Personalization,1,PL/SQL Block,1,PL/SQL Interview Questions,11,PL/SQL Scripts,44,PL/SQL Tutorials,53,Planned Purchase Orders,1,PO,1,PO Action History,1,PO_ACTION_HISTORY,1,POracle Purchasing,1,PR,1,Procedures And Functions,2,Profile Options,2,Purchase Orders,1,Purchase Requisition,2,Receipts,1,Request Groups,1,Responsibility,1,Shell Script,1,SOA Tutorials,4,Social Media,1,Software Industry,2,Software Tools,1,SQL And PL/SQL Interview,38,SQL Interview,52,SQL Scripts,38,SQL Tutorials,43,Standard Purchase Orders,1,Troubleshooting,1,Unexpected error,1,Unix/Linux Commands,3,User,1,Value Sets,1,Weblogic,1,XML Publisher,4,
ltr
item
Oracle Apps Guy: Top 100+ Oracle Apps DBA Interview Questions & Answers
Top 100+ Oracle Apps DBA Interview Questions & Answers
Top 100+ Oracle Apps DBA Interview Questions & Answers, Best Oracle Apps DBA Interview Questions and Answers
Oracle Apps Guy
https://www.oracleappsguy.com/2018/09/top-100-oracle-apps-dba-interview-question-answers.html
https://www.oracleappsguy.com/
https://www.oracleappsguy.com/
https://www.oracleappsguy.com/2018/09/top-100-oracle-apps-dba-interview-question-answers.html
true
4186973960539901882
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy